Přepěťová ochrana VCX L1-4-B+C AC třída T1T2 (B+C) 4P 8kA Professional

Přepěťová ochrana VCX L1-4-B+C AC třída T1T2 (B+C) 4P 8kA Professional
 
1 808 Kč
1 494 Kč bez DPH

Hlavní sklad:

 0 ks

Externí sklad:

 6 ks

Modulární přepěťová ochrana VCX-L1-4-B+C 8 kA třídy T1 T2 je určená k ochraně napájecích instalací NN proti indukovaným a spínacím přepětím. Lze instalovat v sítích typu TN-S, TN-C a IT.Více

Výrobce:VCX Power
Kód

A500006555

Part No.

VCX-BC4P PROF. 8KA

Záruka
36 měsíců
DPH
21%
Hodnocení produktu
Hodnoceno 0x
 

Možná vás bude zajímat

1
  Kód Název produktu Výrobce Status     Cena s DPH Cena bez DPH Dostupnost  
DIN lišta nosná TH 35-7,5 délka 100cm A500003153 DIN lišta nosná TH 35-7,5 délka 100cm
Nepřiřazeno
 
53 Kč
44 Kč bez DPH

Popis a parametry

Přepěťová ochrana VCX L1-4-B+C AC třída T1T2 (B+C) 4P 8kA Professional

 

Modulární přepěťová ochrana VCX-L1-4-B+C 8 kA třídy T1 T2 je určená k ochraně napájecích instalací NN proti indukovaným a spínacím přepětím.

Může být instalována v sítích typu TN-S, TN-C a IT. Měla by být montována jako druhá úroveň ochrany v podlahových rozváděčích, podružných rozváděčích.


Hlavní vlastnosti

 

•  Zajišťuje úplnou ochranu elektrické instalace a elektrických zařízení z ní napájených.
•  Poskytuje úplnou ochranu elektrické instalace a z ní napájených elektrických zařízení před účinky části bleskového proudu a jiných druhů přepětí.
•  Snižuje přepětí a svádí na zem přepětí pocházející z obou typů přepětí - přímého i nepřímého. Současně poskytuje dvoustupňovou úroveň ochrany.
•  Nevyžaduje použití tzv. oddělovacích tlumivek.
•  Poskytuje účinnou ochranu počítačů, domácích spotřebičů apod.
•  Vybavená vizuálním indikátorem provozu (zelená - ochrana, červená - bez ochrany).

 

TECHNICKÉ PARAMETRY
 

• Třída ochrany: T1 T2
• Ochranný prvek: varistor
• Připojení max: 35 mm2
• Maximální provozní napětí: Uc 275V AC
• Zkušební proud In(8/20): 25 kA
• Maximální proud Imax(8/20): 50 kA
• Impulsní proud Iimp(10/350): 8 kA
• Napěťová ochranná úroveň: <1,5 kV
• Teplota skladování: -30°C až +70°C
• Provozní okolní teplota: -30°C až +50°C
• Ochrana krytí: IP20

 

Instalace ochrany


Přepěťové ochrany by měly být instalovány v místech vstupu elektrických instalací do budovy. Zajišťují úplnou ochranu elektrické instalace a elektrických zařízení z ní napájených před částí bleskového proudu a dalšími druhy přepětí. Snižují přepětí a svádějí na zem přepěťové proudy z obou typů přepětí - přímých i nepřímých.

Současně poskytují dvoustupňovou úroveň ochrany. Použití modulárních přepěťových ochran VCX-L1-4-B+C 8kA třídy T1T2 nevyžaduje použití oddělovacích tlumivek. Poskytují účinnou ochranu počítačů, spotřební elektroniky/spotřebičů atd. Jsou vybaveny vizuálním indikátorem provozu (zelená - ochrana, červená - bez ochrany).

 

Jak překonat indukované a spínací přepětí?


Dopady indukovaných a spínacích přepětí na domácí nebo podnikovou elektrickou síť jsou obvykle žalostné. Přepětí, tj. náhlé zvýšení napětí nad jmenovitou hodnotu (bezpečnou pro elektrická zařízení, jako jsou počítače nebo televizory), jsou velmi nebezpečná a předznamenávají značné náklady na opravy a výměny.

Naše VCX modulární přepěťové ochrany třídy T1T2 (B+C), 8 kA jsou vynikajícím způsobem, jak chránit instalace napájení nn před účinky takových událostí. Svodiče přepětí třídy T1T2 (B+C), 8kA by měly být instalovány v místech, kde elektrická instalace vstupuje do budovy.

Zajišťují ochranu instalace a elektrických zařízení z ní napájených před částí bleskového proudu a dalšími typy přepětí. Každá z našich přepěťových ochran třídy T1T2 (B+C), 8kA je certifikovaná a její parametry překračují deklarované díky použití patentovaného varistorového prvku! Svodiče přepětí třídy T1T2 (B+C), 8kA nevyžadují dodatečnou tepelnou ochranu!

 

Vyhovuje všem normám


Modulární přepěťové ochrana VCX-L1-4-B+C třídy T1 T2 8kA splňuje příslušné požadavky harmonizačních právních předpisů EU:

LVD 2014/35/EU - směrnice Evropského parlamentu a Rady ze dne 26. února 2014 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se dodávání elektrických zařízení určených pro používání v určitých mezích napětí na trh. Odkazy na příslušné použité harmonizované normy nebo na jiné technické specifikace, ve vztahu k nimž je prohlášena shoda:

EN 61643-11

Modulární přepěťové ochrany VCX-L1-4-B+C 8kA třídy T1 T2 jsou v souladu se směrnicí ROHS 2015/863/EU.

Byly také úspěšně testovány Úřadem pro zkoušení kvality Svazu polských elektrikářů.
Jakości Stowarzyszenia Elektryków Polskich (BBJ SEP).

 

Přepěťové ochrany - základní informace

 

Při analýze přepěťových ochran je nejprve nutné vysvětlit, co je to střídavý proud. V překladu z anglické zkratky AC (Alternating Current) tento pojem znamená střídavý proud. Název střídavý odkazuje, jak již název napovídá, na jeho střídavé působení z kladných a záporných hodnot.

Svodič přepětí neboli přepěťová ochrana, bleskojistka je zařízení používané v elektrických instalacích. Jeho účelem je zajistit přepěťovou ochranu instalace a k ní připojených zařízení.


Jak vzniká přepětí v elektrické instalaci?


Může vzniknout z řady zdrojů, jako je výboj blesku přímo do budovy nebo jejího napájecího vedení, výboj do systému ochrany před bleskem a/nebo prvku venkovní instalace, klimatizace, ovládání brány, venkovního osvětlení, ale také výboj blesku do sousedních objektů - a to až do vzdálenosti 2 km. Dalším zdrojem přepětí mohou být tzv. komutační přepětí, tj. spínací operace při provozu některých průmyslových strojů.


Svodiče přepětí střídavého proudu (AC)


Svodiče přepětí mají v elektrických zařízeních důležitou funkci. Toto zařízení, známé také jako přepěťová ochrana nebo varistor (svodič přepětí), je určeno k ochraně elektrických přístrojů před přechodnými přepětími způsobenými údery blesku do trakčního vedení. K přepětí dochází také při zapínání nebo vypínání nezatíženého nadzemního vedení. Tyto události mohou mít za následek poškození nebo dokonce zničení různých síťových komponent a izolace. Svodič přepětí funguje tak, že omezuje trvání a hodnotu následného proudu.

Svodiče typu 1 (dříve označované jako svodiče třídy B) chrání elektrickou instalaci a všechny zátěže před přepětím vzniklým přímým úderem blesku do napájecího vedení nebo do systému ochrany před bleskem v budově svodiče.

Svodiče typu "1+2" (dříve označované jako svodiče třídy B+C) jsou hybridní zařízení. Jejich účelem je ochrana před spínacími přepětími. Chrání také před atmosférickým přepětím způsobeným úderem blesku do objektů umístěných v blízkosti nadzemního vedení, ale i daleko od svodičů. I v případě přímého úderu blesku do nadzemního vedení poskytují svodiče typu "1+2" ochranu.


Výběr svodiče přepětí (přepěťové ochrany)


Při výběru vhodného svodiče přepětí pro střídavý proud je třeba vzít v úvahu maximální trvalé provozní napětí v závislosti na napětí přítomném mezi fázovým a nulovým vodičem. Při výběru je třeba věnovat pozornost průběhu prvního přepěťového proudu odpovídajícímu průběhu 10/350 µs podle ustanovení normy.


UPOZORNĚNÍ:


Zařízení smí instalovat pouze oprávněná osoba, která má osvědčení z vyhlášky č. 50/1978 Sb. Při nesprávném zapojení a neznalosti se zařízením, může dojít k nežádoucím komplikacím. Svěřte tuto práci odborníkovi.

 


 


Dotaz k produktu

Váš e-mail
Dotaz
Odeslat dotaz

Kontaktujte nás!

491 041 044